De Amerikaanse verkiezingen

Amerikaanse politiek blijft het mooiste schouwspel op aarde, met als hoofdakte: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze verkiezing had begin deze maand haar hoogtepunt. Het was een nagelbijtende finish, waarbij vele miljoenen mensen dagenlang aan de buis gekluisterd zaten, kijkend naar een kaart van de Staten.

En om het dan ook maar direct even te koppelen aan de vraag die veel mensen hebben “Wat is de invloed hiervan op mijn beleggingen?”. In hoeverre is het van belang wie er wint? Hoe groot is de invloed van de president? Het antwoord op deze vragen lijkt: beperkt.

Er zijn studies gedaan naar de effecten van een partij op de economie, dus niet zozeer president specifiek maar meer op partij niveau (Republikein of Democraat). De Republikeinse partij staat bekend als “business-friendly”, je zou dan ook in eerste instantie daar de grootste groei verwachten. Maar je voelt ‘m al aankomen, op de lange termijn blijkt dat juist de Democraten het er beter vanaf brengen op dat vlak. Gemeten vanaf 1933 laten zij een beter “track-record” zien dan de Republikeinen.De grootste show op aarde
“Sleepy Joe” Biden wist na een dagenlange red mirage toch de winst binnen te halen. Een red mirage is het fenomeen dat Republikeinen vaak in het begin van de polls voorstaan, omdat overwegend Democratische stemmen vaak later binnenkomen via de post. Naast red mirage vliegen er nog meer fantastische termen je om de oren tijdens een verkiezing, namelijk: kiesmannen, swing states, blue wave, gerrymandering, popular vote etc. En heeft u ook zo genoten van John King op CNN, die man praat over verkiezingen als een volleerd veilingmeester. Toen de pers zaterdag eenmaal Biden officieel als overwinnaar bestempelde, gingen de Democraten al champagne-poppend de straten op. Alsof het Bevrijdingsdag was.

Wat een ontlading! Niet gek, want er stond deze verkiezingen veel op het spel. De verschillen tussen beiden partijen en polarisatie bij het Amerikaanse volk was al decennia nog nooit zo groot in de VS. De standpunten waren veranderd van praktische problemen naar principiële standpunten van beide partijen. Concessies waren niet mogelijk. Dit maakte de opkomst bij de stembussen de grootste aller tijden. Niemand wilde verliezen. Maar wat betekent deze uitslag nu voor de financiële markten? Kunnen beleggers ook de dure champagne uit de kelder of kast halen en een dansje op straat doen?

Als we de uitslagen op de aandelenbeurzen rondom de verkiezingen geloven was het toch echt tijd voor een klein feestje. De Dom Perignon kan nog niet van stal worden gehaald, maar toch zeker een fatsoenlijke prosecco. De wereldwijde aandelenbeurzen stegen namelijk met ongeveer 7%. De toekomst kan een gemixt resultaat opleveren.

No Blue wave
Beurzen reageerden voornamelijk positief op het verlies van Trump, omdat de kans op een steunpakket dan groter is. Dit steunpakket kan de economie op korte termijn stimuleren tijdens deze coronacrisis. De vraag is wel in hoeverre en hoe snel Biden en de Democraten dit voor elkaar kunnen krijgen. Er is namelijk geen sprake van een blue wave. Een blue wave is dat de Democraten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden een meerderheid hebben en natuurlijk het presidentschap. Dit maakt het moeilijk om dit democratische punt en andere punten er doorheen te duwen.

Een ander democratisch punt is het verhogen van de belastingen voor bedrijven en de hogere inkomens. Dit heeft een negatief effect op nettowinsten van bedrijven. Dit vindt de aandelenbeurs over het algemeen niet gezellig. De andere kant van de medaille is dat van het extra belasting geld fiscaal gestimuleerd kan worden. Steunpakketten om de economie een handje te helpen in deze pittige tijden, dat is weer een positieve factor voor de winst van bedrijven.

President Biden en vicepresident Harris beloven er voor alle Amerikanen te zijn en te zorgen voor meer gelijkwaardigheid. Dit standpunt kan worden doorgetrokken op het internationaal beleid. Daar waar Trump veel internationale verdragen en akkoorden terug trok, zullen de Democraten weer internationale betrekkingen proberen wat recht te trekken.

Ook het erkennen en aanpakken van klimaatverandering zal internationaal worden gewaardeerd. De internationale betrekkingen zullen niet hetzelfde worden als vóór Trump, maar het zal internationaal wat meer rust brengen alsmede in het binnenland meer sociale rust. Dit maakt het makkelijker om handel te drijven en zal als positief worden ervaren door de internationale gemeenschap en bedrijven. De relatie tussen China en de VS zal nog steeds een apart geval zijn en onder druk blijven staan. Eigendomsrechten (afpikken van technologie) en issues met mensenrechten (Oeigoeren) met China zullen nog steeds hard worden afgekeurd. Daar zal niks aan veranderen.

Spannende maanden
Biden belooft het coronavirus veel actiever aan te pakken dan Trump. Als het om het virus gaat zijn de aankomende maanden sowieso al spannend. Want de aankomende drie maanden gaan we zien of 3 van de 6 veelbelovende vaccins succesvol zijn als zij uit de laatste testfase komen. De eerste twee tussenresultaten zijn inmiddels en zien er zéér veelbelovend uit (beiden zijn in meer dan 90% van de gevallen effectief). Zó snel een vaccin ontwikkelen is het medische equivalent van een mens op de maan zetten. Het record stond op vier jaar en nu wordt dit binnen één jaar klaargespeeld.

Deze megasnelheid heeft te maken dat het virus erg lijkt op andere virussen uit het verleden zoals SARS. Dus er was al heel veel kennis over de DNA-streng van het virus. De andere factor is money. Alles wat ook maar enigszins hoopvol is qua vaccin, wordt maximale funding voor uitgetrokken.

Maar…. nu de eerste (voorlopige) resultaten bekend zijn, hoe snel is het vaccin in te leveren? Hoeveel mensen gaan het vaccin weigeren? Er zijn nogal wat mensen die sceptisch zijn over de snelheid en zijn bang dat het gevaarlijk is en natuurlijk zullen onze Lange Frans, Willem Engel en consorten het vaccin niet nemen.

Wat betekent een werkend vaccin voor de financiële markten? Na bekendmaking van Pfizer en vervolgens Moderna zagen we dat dit een positieve verrassing was voor de markt. Met name de pre-corona economie-aandelen profiteerden hiervan, zoals banken, oliemaatschappijen, vliegen, toerisme. Die zullen hier meteen op anticiperen, ondanks dat het vaccin dan nog niet wereldwijd beschikbaar is. Want de beurs loopt altijd een beetje voor op de werkelijkheid.

Dan hebben we nog de overdracht van het presidentschap. We zien dat Trump zich met hand en tand verzet tegen het vertrek uit het Witte Huis en normale overgang van macht te faciliteren. Al lijkt hij nu schoorvoetend, en ietwat verhuld, zijn verlies toe te geven. Dit kan wat volatiliteit op de markt veroorzaken, zeker wanneer hij zijn achterban oproept om te gaan rellen.

De belangrijkste les die we hieruit moeten trekken als het om beleggen gaat, is dat men geen aandelen of obligaties van een president Trump of Biden koopt, maar van bedrijven. De regels van het spel kunnen wat veranderen, maar bedrijven blijven gewoon producten en diensten verkopen en daarmee waarde toevoegen, en niet een president.